Reclama Google

duminică, 20 martie 2016

Cum imi aleg o carcasa buna pentru PC

Carcasa cred ca este ultimul lucru la care te gandesti atunci cand iti construiesti un PC, insa eu nu as lasa acest aspect pe ultimul loc. Pentru ca ea va adaposti mai tarziu toate componentele, si mai presus de atat, le va proteja si raci corespunzator. Uite cateva sfaturi pentru alegerea unei carcase pentru PC

1. Nu te zgarci la bani

Cunosc multe persoane care nu vor sa dea foarte multi bani pe o carcasa. Majoritatea zic “o vreau pe cea mai ieftina ca oricum e doar o tabla”, insa tabla respectiva este responsabila de foarte multe aspecte de care va depinde functionalitatea sistemului. O carcasa ieftina este si foarte slaba calitativ, iar daca iti faci un sistem de peste 2000 de lei sau mai mult, nu vrei ca toate acele componente sa fie gazduite de o tabla mai subtire ca foaia de ceapa sau chiar sa nu incapa.

2. Filtre de praf si ventilatoare

O carcasa buna trebuie sa vina echipata cu un numar cat mai mare de ventilatoare, si daca se poate de 120 sau 140 mm. Nu conteaza unde sunt amplasate, caci le poti muta ulterior. Insa este important sa le primesti. Un ventilator de 120mm bun costa in jur de 40 lei, asa ca daca ai primit 3 sau 4 astfel de ventilatoare, nu mai este nevoie sa cumperi altele.
Filtrele de praf sunt si ele esentiale pentru a proteja componentele de praf. Desigur, vor limita fluxul de aer al ventilatorelor, insa vor retine o cantitate foarte mare de praf. Si drept exemplu o sa va dau sistemul meu, necuratat de 3 luni. Filtrele de praf se curata la o perioada scurta de timp, sa zicem o data la 3 luni, insa interiorul sistemului este mai bine protejat si nu trebuie sa il cureti la fel de des. O data pe an ar fi suficient datorita filtrelor.
Filtrele de praf sunt pozitionate in partea frontala si in partea inferioara a carcasei. Adica in podea si in fata, pe unde intra aerul. Unele carcase ofera filtru de praf si pentru surse, in cazul in care sunt pozitionate jos.

3. Spatiu pentru wire management

Termenul de wire management se refera la aranjarea cablurilor in carcasa. O carcasa buna iti ofera gauri speciale pentru a trage firele prin spatele placii de baza, astfel incat fluxul de aer sa circule cat mai corect. Cablurile ce pleaca din sursa trebuie trasate prin zone speciale, astfel incat aspectul sa fie unul cat mai atragator, iar aerul impins de ventilatoare in carcasa sa aiba un traseu fara obstacole.
Carcasele bune ofera astfel de gauri, dar si un spatiu in spatele placii de baza de minim 1 cm pentru cabluri. Degeaba are gauri speciale daca nu dispune de un spatiu minim necesar pentru cabluri.

4. Spatiul

Sistemele de racire pe apa, cooler-ele aftermarket pentru procesor sau placile video foarte performante, au nevoie de o carcasa foarte spatioasa. Trebuie luat in calcul acest aspect atunci cand aveti de gand sa achizitionati o carcasa. Verificati dimensiunile, in special adancimea in cazul in care doriti sa montati un cooler nou pentru CPU, sau lungimea maxima pentru o placa video.

5. Cu sursa sau fara sursa

Carcasele ieftine vin si cu o sursa la pachet. Dar nu va bucurati prea tare de acest aspect. Daca ai gasit o carcasa de pana in 200 de lei ce vine cu sursa inclusa, cel mai bine te feresti de ea. Si de sursa si de carcasa. Pentru ca sursa respectiva este foarte slaba incat nu va rezista deloc la o placa video, si cel mai probabil va exploda la prima pana de curent. Cat despre carcasa, nu cred ca ar trebui sa ai asteptari.

6. Altele

Multe carcase vin si cu alte functii utile decat cele prezentate mai sus. De exemplu, unele vin cu fan controller, senzor de temperatura, front panel cu numeroase USB-uri sau locuri speciale pentru SSD si o montare mai buna a HDD-urilor. De asemenea, cele mai scumpe sunt antifonate cu material special incat zgomotul produs sa fie cat mai mic. Acestea sunt doar niste bonusuri, insa este bine sa nu le uiti. Poate gasesti o carcasa completa la niste bani decenti.
In caz ca ti-a fost util acest articol, maine iti voi prezenta o serie de carcase bune pe care le poti cumpara in Romania. Mai ai putina rabdare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu